Volvon viritys

 

140-sarja, B20 viritetty pystykone (Ahveniston 2001 Video 3 MB)

B20A moottori

B20 viritysosia

Osia esim. http://www.kgtrimning.com/ josta voit myös tilata kattavan luettelon. Esimakua luettelosta täällä.

 

Stuart Innes (Australia) & 144R -73 competing at the AROCA 6Hr at Eastern Creek Raceway, 3 Nov 2002

240-sarja, vinokoneet B19/12/23/200/230, alla esimerkki viritykseen:

Tavoitteena 170 hp ja monta tapaa päästä sinne. Tässä olisi yksi, joka voisi toimia.

Et välttämättä tarvitse isoa kantta (1000405 tai 1000531), mutta jos sellaisen helposti käsiisi saat tai sinulla on jo sellainen, tekee se plussaa.

Oletetaan, että sinulla on pikkukansi. Kanavat pitää ainakin siistiä, mielellään myös muotoilla. Pakokanavaa porttaat yläosasta, ja levennät yläosaa hieman. Imukanavalle sama. Pakokanava on suorakaiteen muotoinen, mutta koita tehdä siitä levenevä ylöspäin. Virtaus on nimittäin yläosassa kovimmillaan.

En osaa sanoa, kuinka paljon voi turvallisesti ottaa, eli maltti on valttia. Kaikki kanavat pitää myös saada suhteellisen samanlaisiksi keskenään, eli kaikki pakokanavat ovat saman muotoisia keskenään, ja imukanavat keskenään.

Venttiilit olisi hyvä vaihtaa isommiksi, tämä on koneistamoon tehtävä. Myös uusien venttiilien varret kannattaa ohentaa hieman.

Palotilaa ei tule jättää huomiotta. Tuollainen ammepalotila estää parhaimman mahdollisen virtauksen, kun venttiili aukeaa. Seinät nimittäin siinä venttiililautasen ympärillä, palotilassa huonontavat virtausta. Joten muotoile myös palotilat, keskity eteenkin venttiilien seudulle.

Yhtä tärkeää, kuin kanavien keskinäinen samankaltaisuus, on myös palotilojen samankaltaisuus. Palotilojen muoto ja tilavuus tulisi olla sama kaikissa neljässä palotilassa.

Palotilan suurentaminen laskee puristussuhdetta, joten sitä pitää nostaa. Lohkon ylätasosta kannattaa koneistuttaa pois, ja kannesta voi ottaa myös ainakin 0,5 mm. Muista mitata uusi puristussuhde tarkkaan. joku 10 ja 11 väliltä oleva suhde on aika toimiva.

Hyvän kannen kruunaa hyvä nokka-akseli. Tänne joku raju nenä, eli vaikka Volvon H jos satut löytämään. Jos et, Crane myy myös hyviä nokka-akseleita.

Pakosarja kannattaa vaihtaa, Volvon oma toimii hyvin 150-160 hp tienoille.

Kaasuttimiksi tuplat tai jotain muuta toimivaa. Kannattaa ottaa yhteyttä Kaasutineksperttiin.

Alakerta kannattaa tasapainottaa, sekä männät että kiertokanget.

Kun kokoat moottorin, käytä hyviä tiivisteitä. Volvon omat ovat hyviä.

Kansityöt voi teettää kokonaisuudessaan koneistamossa, jos ei itse arvaa lähteä tekemään.

Kyllä noilla jo 170hp irtoaa, ellei enemmänkin.

Teksti: Teppo_940/Volvolandia

Entä turbottaminen?

Hinta/teho suhteeltaan turbottaminen on varmasti paras vaihtoehto. Jos unelmoit luokkaa 230 hp tai yli tulee turboahtaminen takuulla halvemmaksi, osia löytyy käytettynä. Tällöin saattaa mäntien vaihto kuulua asiaan, eikä kantta kannata laskea.

Kampiakselin hionta? pitkäiskuiseksiko? Silloin tarvitsen eri kiertokanget, pienemmällä alalaakerikaulalla.

Tee mieluiten näin.
Hanki turbokoneeseen sopivat männät, Volvolta löytyy oivat b23et-koneesta. Ovat takomännät, ja puristussuhde on näillä 9:1. Saattavat olla hieman hinnakkaan, mutta ahkera löytää käytettynä.

Voit käyttää vx-nokkaa turbon kanssa. mutta myös a-nokka on hyvä.

tarvitset turbopakosarjan, jos noin 250hp on tavoitteesi, riittää b19et ja b21et:stä löytyvä valusarja vallan mainiosti. Jos on rahaa, voit teettää hyvin virtaavaan pakosarjan jossain pakoputki/turbopajassa

Tarvitset myös ahtimen, garret t-03 on hyvä perusahdin, näitä liikkuu käytettynä vaikka kuinka. Käytetty Volvoissa ja Saabeissa, ja monissa monissa muissa. Rikas mies ostaa jonkun hienon, uuden ahtimen.

Ahtimen öljykierto hoituu ottamalla ahtimelle öljy öljynpaineanturin reiästä haarakappaleella, ja öljynpaluu viedään suoraan öljypohjaan hitsaamalla sisähalkaisijaltaan 20mm putki öljypohjan ylälaitaan.

Sitten tarvitset Ahto-putket ja välijäähdyttimen, näitä löydät varmasti käytettynä.

ruiskuksi turbon K-Jet, ja virranjakajaksi laitat vakio-turbomalleista peräisin olevan. Rahamies taas ostaa ohjelmoitavan moottorinohjausjärjestelmän.

lue alan kirjallisuutta. Turboahtaminen ei ole vaikeaa.

Lopullinen hinta riippuu paljon tavoitteista. Koneeseen saa menemään mitä vain muutamasta sadasta eurosta (nokka-akseli) moneen tuhanteen euroon.

Noilla muutoksilla vaparista voisit saada (kansityön laadusta ja nokka-akselista riippuen) 150 - 200hp. Tuo 200hp tarvitsee kyllä sitten jo todella hyvin virtaavan kannen.

Jos rahaa löytyy, kannattaa hankkia suurikanavainen 1000405-kansi, jossa on K-Jet suuttimen reiät. Tämä on hyvä aihio tod. hyvin virtaavaan kanteen, ja on jo sellaisenaankin erittäin hyvä. Toimii hyvin sekä vapari, että turbovirityksessä. Toinen isokanavainen kansi on numeroltaan 1000531, mutta näistä puuttuu K-Jet suuttimien reiät. Mikä kansi sinulla nyt on paikallaan?

Turbokäytössä riittää pienempikanavainenkin kansi, myös vesikanavien on hyvä olla pienet. 1000530-kansi on hyvä, jos ahdat moottorin. Nämä ovat halvempia kuin hieman ylihinnoitetut isokanavaiset kannet (1000405 ja 1000531). Tämä 1000530 ei virtaa yhtä hyvin, mutta turbokäytössä toimii lähemmäs 300 hevosta. Pakoventtiilien on hyvä olla jäähdytetyt.

Myös myöhäisemmät, vuoden 1987 ja uudemmat 1000398-kannet käyvät turbokäyttöön, myös niissä on pienet vesikanavat. Pienet vesikanavat ovat paremmat, koska kansi on jäykempi, eikä polta kannentiivistettä niin helposti.

Teksti: Teppo_940/Volvolandia

B23E (ruisku) moottori