Varastettu 245 TIC löytyi ehjänä

No niin, auto siis löytyi parin päivän karkureissultaan Helsingin Herttoniemen kaupunginosasta. Mitään ei oltu onneksi rikottu. Auto oli parkkeerattu siististi ruutuun autokatokseen ja vielä peruuttamalla. Ainoa miinus tulee automaatin jättämisestä D-asentoon mutta sekin oli korjattu vetämällä käsijarru päälle. Voro oli penkin asennosta päätellen lyhyempi kuin meikäläinen ja Radio City näkyi olevan suosikkiasema radiossa. Hajusta päätellen tupakki oli maistunut ja hanskalokeron sisältö löytyi lattialta. Kyytiä on auto saanut sillä pesuun tarkoitettu ämpäri sisältöineen löytyi pitkin takakonttia vaikka oli ollut kiinni mustekalan takana.

Poliisi oli vaitonainen "tutkinnallisista syistä" mihin autoa oli käytetty. Sormenjälkiä oli Tekniikka käynyt pölyttelemässä ja savuketumppi kerättiin talteen mahdollista DNA-selvittelyä varten. Tapauksen johdosta tuli - ymmärrettävistä syistä - tutkailtua hieman nettisaitteja, (esim. http://www.autovarkaudet.net ) joissa olivat kanssaihmiset joutuneet saman kohtalon uhreiksi. Osalle oli käynyt paremmin, osalle taas valitettavasti huonommin. Yhteenvetona autovarkauksista niitä on suunnilleen kolme päätapausta:

1. Viedään auto pelkkää hupia, ajetaan sillä nilkka suorana pitkin maita ja mantuja. Lopuksi auto löytyy romuksi ajettuna pöpeliköstä tai poltettuna jostain montulta.

2. Harvinaisempi - esim. Tuning - auto viedään ammattimaisesti ja pelkästään osiensa takia. Auto löytyy putsattuna - aluvanteet, spoilerit, coolerit, stereot, jne. - jostain syrjäiseltä paikalta. Yleensä muutoin ehjänä.

3. Auto viedään tarkoituksella esim. jotain "keikkaa" varten tai sillä vain siirrytään jonnekin toiseen paikkaan jos naama ei oikein kestä päivänvaloa tai julkisia kulkuvälineitä. Auto löytyy yleensä ehjänä jostain marketin parkkipaikalta, yleisestä parkkihallista, kadun laidalta tms. paikasta siististi parkkeerattuna. Onneksi tässä tapauksessa oli kyse tästä viimeksi mainitusta.

Kommentteja keskustelupalstalla esiintyneisiin pohdiskeluihin.

Jonkin verran oli kritiikkiä auton esittelystä nettisivuilla. Tässä viitattiin siihen, että auto olisi tarkoituksella viety sen harvinaisuuden takia. Tästä ei sentään ollut kyse ja ei autohallin katuosoitetta sentään ole nettisivuilla mainittu (tietääkseni). Toisaalta pidän itse julkisuutta positiivisena asiana. Nytkin huomasi, että auto on tunnettu ja pistää silmään jos tuolla yleisillä teillä pyörii. Volvojen harrastajat kyllä huomaavat erikoisemmat yksilöt muiden autojen seasta.

Autohallissa on myös taksiautoja oman autoni lisäksi, mutta niiden varastaminen on sama kun ajaisi suoraan ja suosiolla Poliisilaitokselle. Laaja ammattikunta osaa äkkiä silmäillä voihkittua peliä, koska auton merkki, malli, väri, taxinumero, jne. leviää nopeasti taxiradion välityksellä ja nykyään alkaa olla lähes kaikissa taxeissa - ainakin pääkaupunkiseudulla - GPS-paikantimet.

Mitä tästä opimme. Autohalliin asennetaan tällä hetkellä videovalvontaa ja omiin autoihin tulee lähiaikoina sytytysvirran erillinen on/off katkaisin piiloon auton syövereihin. Saa sitten jatkossa vorot sahata vaikka akun tyhjäksi niin selviää itse pienemmällä vaivalla. Saman ajaa tietty päävirtakatkaisin jemmattuna sopivaan paikkaan. Jos/kun akku on takakontissa ja virtakaapeli kulkee osin matkustamon sisällä, on asennuskin helppoa. Toisaalta raivostuuko rosmo tästä pilasta pahemman kerran ja ottaa kättäpitempää esille ja alkaa murjoa autoa, onkin taas toinen juttu. Muutaman kympin hälytinkin saattaa helpottaa elämää kummasti.

Kiitokset kaikille positiivisista kommenteista ja Suomen Volvo-kerholle ilmoituksen laittamisesta kerhon nettisaitin etusivulle sekä Volvolandian ylläpidolle Topikin nostamisesta esille! Tuntuu, että tällaiset asiat yhdistävät kummasti meitä autoharrastajia ja kinastelut jäävät - ainakin hetkeksi - taka-alalle.

 

 Copyright © 2005 [Tonit.org]. All rights reserved.