Oma asunto

Oman asunnon ostossa on omat kiemuransa, jossa varsinkin ensimmäistä asuntoaan ostavat saattavat olla ihmeissään. Paperisota on melkoinen varsinkin, kun joutuu asioimaan monessa eri paikassa.

Minun tapauksessani uuden asunnon ostaminen oli sattuman kauppaa. Alun perin tarkoituksenani oli ostaa uusi asunto vasta joskus myöhemmin kesällä. Helmikuun 17. päivän 2002 sunnuntain Hesarista lueskelin asuntosivuja ja silmiini osui ilmoitus myytävästä asunnosta. Asunto oli sopivan kokoinen (kolme huonetta + keittiö) ja vielä parvekkeen kanssa. Luulin aluksi, että hinnassa oli jokin virhe sillä asuntoa myytiin 11.000 markan neliöhintaan, hintapyyntien ollessa Kallion/Alppilan seudulla normaalisti 12 - 13.000 markan tienoilla (kevät 2002). 

Polkupyörä alle ja ensiesittelyyn n. 13.30 tienoilla aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä. Esittely oli alkanut jo kello 13.00, joten väkeä oli paikalla sankoin joukoin. Nopea silmäys asuntoon päällisin puolin ja kiinnostus heräsi entisestään. Alkoi asuntoesitteen ja isännöitsijän todistuksien tarkempi selaaminen. Patteriverkosto, ikkunat ja hissi oli uusittu muutamien viimevuosien aikana, joista rasitteena muutamien tuhansien markkojen velkaosuus (ei paha). Kiinteistö on rakennettu vuonna 1962, joten putkiremontti tulee sitten kun on tullakseen.

Pientä jahkailua, kävelyä asunnossa, huoneiden tutkailua, esitteen lukemista, lisää jahkailua, enemmän pyörimistä huoneissa, vielä enemmän jahkailua ja sitten päätös; ostetaan! Asuntoa myi perikunta asianajotoimiston edustajattaren välityksellä. Teimme suullisen sopimuksen, että asunto varataan minulle maanantai-iltapäivään saakka. Tämän ajan pitäisi riittää siihen saakka, kunnes pankista kerrottaisiin myönnetäänkö laina vai ei. Noh, laina  myönnettiin maanantaina ja teimme kirjallisen ostotarjouksen, jonka yhteydessä maksoin käsirahan. Kaupanteko sovittiin seuraavaksi perjantaiksi 22.2.2002.

Ohjeita asunnon hankkimiseen

Vaihe 1: Alkuun tietenkin mietitään asunnon sijainti, eli mistä kaupungista/kaupunginosasta huoneisto tultaisiin hankkimaan. Sijaintiin tosin vaikuttaa tietenkin alueen hintataso/käytettävissä oleva pääoma. Seuraavaksi mietitään asunnon koko/huoneiden määrä, keittiö vai keittokomero jos pienempi asunto, halutaanko parveke, ym. Koska asunnon vaihdosta tulee aina ylimääräisiä kustannuksia, kannattaisi pääsääntöisesti ostaa heti mahdollisimman iso asunto. Sitten on vielä mietittävä asumismuoto. Tarjolla on seuraavanlaisia mahdollisuuksia Hitas-muotoa unohtamatta:

Vaihe 2, raha ratkaisee: Seuraavana onkin totuuden hetki, paljonko löytyy euroja asunnon hankkimiseen. Kaksin aina kaunihimpi mutta yksinkin kannattaa lähteä liikkeelle. Omia säästöjä kannattaa/pitää/on hyvä olla, jo pelkästään lainan vakuuksien täyttämiseksi. Pankista hankittavan lainan määrä on aina syytä harkita tarkkaan. Tässä ovat pankkien lainalaskurit hyvänä apuna. Hankittavan lainan määrään vaikuttaa tietenkin ensisijaisesti palkka, verot ja kuukausittaiset menot. Sitten kun on selvitetty paljonko jää "puhdasta" rahaa käteen, mietitään paljonko siitä voidaan sijoittaa asuntolainaan ja korkojen maksuun; ts. millä summalla kuukaudessa pystyy kituuttamaan seuraavat 10 - 25 vuotta ;-). Veroprosenttihan kevenee hieman, koska osa asuntolainan koroista on verovähennyskelpoista. Mikäli on odotettavissa perheen lisäystä/ensimmäistä pikku riiviötä, kannattaa ottaa selvää miten tämäkin asia vaikuttaa perheen käteiskassaan.

Vaihe 3, Asuntoesittely: Kun raha-asiat ovat kunnossa, alkaa sopivan asunnon hakeminen. Tämä ei välttämättä ole niitä helpoimpia asioita. Sunnuntain Hesarin asuntosivuille on nykyään jo paljon kilpailevia vaihtoehtoja. Sähköinen viestintä on tuonut asuntoilmoitukset myös nettiin. Asunnon esittelytilaisuudessa kannattaa tutkia isännöitsijän todistus kunnolla. Siitä selviää kaikki asuntoon sekä asunto-osakeyhtiöön liittyvät asiat. Mikäli teet tarjouksen - kirjallisen tai suullisen - on se aina sitova. Mikäli päätät olla ostamatta asuntoa tarjouksen tehtyäsi, menetät luultavimmin maksetun käsirahan tai ainakin osan siitä.

Vaihe 5, kaupanteko: Huoneistosta tehdyn tarjouksen hyväksymiseen menee aina joitain päiviä välittäjän tms. ollessa kyseessä. Mikäli olet tinkinyt asunnon hinnasta, kysyy välittäjä asunnon myyjältä hyväksyykö vai hylkääkö hän tehdyn tarjouksen. Myyjä saattaa myös odottaa korkeampia tarjouksia tai ilmoittaa viimeisen hinnan millä asunto menee kaupaksi. Jos/kun otat pankista asuntolainaa, kaupat tehdään yleensä omassa pankissasi. Sitten vain nimet alle ja odottamaan asunnon vapautumista (mikäli ei ollut jo vapaa)

Vaihe 6, ilmoitukset: Asuntokauppojen jälkeen alkaa ilmoitusten tekeminen. Omistusasunnosta joudut maksamaan varainsiirtoveron (ent. leimavero) joka on 1,6 % asunto-osakkeiden kauppahinnasta. Neuvoja varainsiirtoveron maksuun saat esim. verohallinnosta tai omasta pankistasi. Asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle pitää yleensä käydä rekisteröimässä asunnon osakkeet omalle nimellesi. Tarvitset kopion asunnon osakekirjaan merkitystä siirrosta omalle nimellesi sekä jäljennöksen itse kauppakirjasta. Voit myös postittaa em. asiakirjat isännöitsijälle. Talonmiehelle tai kiinteistön hoitajalle pitää ilmoittaa ketä ja koska ostettuun asuntoon muuttaa. Näin saat mm. nimesi talon kirjoihin ja oveen.

Kattavan oppaan asunnon ostoon löydät täältä.

Huoneiston remontti on taas oma lukunsa...

Remontin edistyminen

Remonttikustannukset